Solna soba za odrasle Solna soba za odrasle Solna soba za otroke Solna soba za otroke

Solne sobe naj bi vzpostavile mikroklimo podzemnih solnih bolnišnic. Zrak v teh podzemnih bolnišnicah vsebuje določeno količino suhega solnega aerosola. Največkrat gre za koncentracijo 3-5 mg delcev na 1 m3. Pav ta faktor ima glaven terapevtski učinek. Solni aerosol  ščiti zrak podzemnih bolnišnic s tem, da ustvarja praktično sterilno ozračje, brez mikrobov. Poleg tega naravni aerosol vsebuje znatno količino delcev, velikosti 1-5 mikronov, ki imajo vpliv pri terapiji dihalnih poti. Podzemne jame vsebujejo tudi povečano količino negativnih ionov zraka, ki so prav tako terapevtsko pomembni. Taka atmosfera se ustvari, kadar so solne površine več tisoč kvadratnih metrov izpostavljene zraku, ker take površine ni mogoče ustvariti v omejenih prostorih sobe je stroka na tem področju uporabila sodobno znanost in inženirske rešitve z namenom, da v solnih komorah-sobah ustvari atmosfero naravnih solnih jam.

Zrak je nasičen z naravno snovjo-medicinsko fino zrnatim aerosolom naravne kamene soli. Ta je ionizirana in čista in praktično ne vsebuje alergenov, mikroorganizmov in ostalih onesnaževalcev. Glede na terapevtske parametre se suha koncentracija solnega aerosola in drugih delujočih faktorjev nastavi glede na potrebe posameznika. Ti parametri se nastavljajo vnaprej, med samo terapijo pa jih nadzoruje elektronika solnega generatoja. Sobe obdane s soljo pomagajo vzdrževati pogoje vlaga-temperatura in hipobakterijske pogoje in sicer zaradi medsebojnega delovanja solnih aerosolov. Potrebna je torej uporaba solnega generatorja, ki zagotavlja terapevtski učinek in čisto ozračje brez mikrobov.

Haloterapija (izboljšanje zdravja s pomočjo soli v atmosferi solnih sob) je torej prirejena speleoterapija (zdravljenje s pomočjo soli v naravnih jamah) in je naravna metoda za uporabo v medicini in rekreaciji. Študije so pokazale, da so določene koncentracije aerosola kamene soli primerne za različne namene uporabe, kar zagotavlja optimizacijo trajanja postopkov in terapevtskih obdobij, visoko učinkovitost in varnost. Haloterapija uporablja le majhne koncentracije natrijevega klorida. V eni uri terapije s koncentracijo aerosola 5mg/m3 in ventilacijo 10L/min je doza natrijevega klorida le 3 mg. Za primerjavo: pri inhalaciji 5ml 0.9%  raztopine NaCl  pacient prejme 45mg NaCl. Dnevna poraba soli s hrano je 5-6g, pogosto celo več. Metoda je torej povsem neškodljiva celo v primerih, ko je potrebno omejiti porabo soli (povišan krvni tlak, težave z ledvicami, nosečnost.)

Od nedavnega se v tujini in sedaj pri nas haloterapija uporablja za izobljšanje zdravja pri bronhopulmonarni patalogiie (bronhiji + pljuča), pri kardioloških pacientih, celo po kirurških posegih. Solni generator, dozirna sol in prostor, kjer se izvajajo solne terapije ustrezajo zahtevam EU in imajo CE certifikat.